Podróżowanie jako wegetarianin: przewodnik kulinarnej odysei

Azja to kontynent idealny dla osób na diecie wegetariańskiej. Od Indii, ojczyzny wegetarianizmu, do Indonezji, znajdziesz tu mnóstwo inspiracji kulinarnej. W Indiach skosztujesz wyjątkowo smacznych potraw, takich jak lassi (napój na bazie jogurtu), chai (aromatyczne herbaty) czy gulab jamun (słodkości z mleka). Będziesz miał okazję spróbować różnorodnych potraw curry, samosów (pierożków z warzywami) i innych dań bezmięsnych.

Jednak Indie nie są jedynym miejscem przyjaznym dla wegetarian w Azji. W każdym kraju znajdziesz coś dla siebie. Śniadania z egzotycznymi owocami, lokalne placki pszenne, obiad i kolacje pełne opcji – zwłaszcza jeśli jadasz owoce morza i ryby. Jeżeli preferujesz tylko pożywienie roślinne, również znajdziesz wiele opcji diety zdrowej i pożywnej.

Indonezja to kolejne miejsce, które zachwyci Cię swoją różnorodnością smaków. Lokalne banany są podstawą wielu indonezyjskich deserów, a popularnym daniem jest pisang goreng (smażony mini banan). Nasi goreng (smażony ryż z warzywami i jajkiem) to kolejny kulinarny hit.

Wietnam może wydawać się nieco trudniejszy dla wegetarian, lecz po odpowiednim przygotowaniu można tam odkryć mnóstwo smacznych dań. Na przykład słynne kanapki Banh mi, które są połączeniem francuskiej bagietki z azjatyckim nadzieniem.

W Chinach natomiast będziesz miał okazję skosztować aromatycznych dań na bazie warzyw przygotowywanych metodą stir fry. Makaron ryżowy w sosach, pierożki na parze czy disanxian (smażone bakłażany, ziemniaki i papryka w sosie) to tylko kilka propozycji.