Zdrowe odżywianie dostosowane do rytmu zmieniających się pór roku to droga do zdrowia i dobrze funkcjonującego organizmu. Claus Meyer, współtwórca słynnej restauracji Noma w Kopenhadze, autor licznych książek o gotowaniu i zwolennik zdrowego stylu życia, jest gorącym orędownikiem takiego podejścia do diety. Podkreśla on, że prawdziwym skarbem jest możliwość cieszenia się czterema porami roku na półkuli północnej, co daje nam dostęp do sezonowych produktów z lokalnych upraw, które są najsmaczniejsze i najzdrowsze właśnie w danym czasie. W sezonie jesiennym, meyerowskiej diety nie sposób wyobrazić sobie bez warzyw korzeniowych, różnorodnych odmian kapusty, grzybów czy orzechów. Z kolei Narodowy Fundusz Zdrowia, na swojej stronie internetowej, zaleca aby jesienny jadłospis sprzyjał odporności poprzez różnorodność potraw, regularne spożywanie posiłków oraz wykorzystanie darów jesieni – szczególnie sezonowych warzyw i owoców.
A jakie produkty konkretnie napełnią naszą jesienią miskę? Przede wszystkim warzywa korzeniowe, które w tym okresie są najsmaczniejsze i najbogatsze w cenne składniki odżywcze. W zgodzie z zaleceniami piramidy żywieniowej powinniśmy spożywać około 500 g warzyw i owoców dziennie. Ponadto, Harvard School of Public Health proponuje, aby połowa naszej diety składała się właśnie z nich. Wśród jesienią obfitych warzyw znajdziemy buraki, dynię, marchewkę, seler, cebulę, por i czosnek. Nie zapominajmy również o smakowitych pomidorach i papryce. Teraz jest również idealny moment na lokalne ziemniaki – pełne smaku i świeżości.
Nasza jesienne menu powinno zawierać również rośliny strączkowe takie jak fasolę, groch czy soczewicę. Pełne są one białka roślinnego i błonnika pokarmowego, który chroni nas przed wieloma chorobami, w tym przede wszystkim nowotworami. Warto również pamiętać o kiszonkach takich jak ogórki, kapusta czy buraki kiszone które wzmacniają naszą odporność poprzez wspieranie flory jelitowej dzięki dostarczaniu wartościowych probiotyków. Na liście produktów wspierających naszą odporność znajdują się również fermentowane produkty mleczne – kefir, jogurt naturalny czy maślanka.
Jesień to również czas orzechów – włoskich i laskowych. Są one źródłem wyjątkowo cennych kwasów tłuszczowych omega-3. Wystarczy pięć orzechów włoskich dziennie, aby dostarczyć prawie całą zalecaną dawkę witaminy E, która jest niezbędna do utrzymania silnego układu odpornościowego.