Popularność pieczarek nie jest bezpodstawna. Są one dostępne w sprzedaży przez cały rok, stanowią doskonały dodatek do wielu potraw, a także są niezbędnym elementem wielu sosów. Mimo powszechnej opinii, której według grzyby te mają niewielką wartość odżywczą, ich wnętrze kryje wiele składników korzystnie wpływających na zdrowie człowieka, takich jak kwas foliowy czy substancje o możliwym działaniu przeciwnowotworowym.
Gdy mówimy o pieczarkach, mówimy o jednym z najpopularniejszych gatunków grzybów na świecie. Mają one zdolność do samodzielnego rozmnażania się w środowisku naturalnym, a jednocześnie łatwo jest je uprawiać zarówno w specjalistycznych pieczarkarniach, jak i w warunkach domowych. Możemy je kupić nie tylko w sklepach, ale również na targowiskach i straganach z warzywami. Wyróżniamy trzy podstawowe odmiany pieczarek, z których najpopularniejsza jest biała pieczarka o małym, całkowicie białym kapeluszu. Pieczarki portobello i brązowe są bardziej cenione poza granicami Polski. Należy pamiętać, że pieczarki są produktem krótkotrwałym, który szybko się psuje, dlatego kluczowe jest ich odpowiednie przechowywanie, najlepiej w lodówce i miejscu suchym. Jeżeli nie planujemy szybko zużyć zakupionych grzybów, dobrze jest je zamrozić.
Pieczarki powinny być stałym elementem naszej codziennej diety. Są one bogatym źródłem wielu witamin i antyoksydantów, mają niewiele kalorii i tłuszczu, a jednocześnie zawierają dużo błonnika i wody (od 80 do 90 procent). Są zdrowe i sycące. Pomagają ograniczyć apetyt, dają uczucie sytości i blokują wchłanianie tłuszczów. Badania naukowe dowiodły, że dieta oparta na pieczarkach może pomóc w skutecznym odchudzaniu.
W medycynie wschodniej działanie antynowotworowe pieczarek jest znane od wieków. To przekonanie potwierdzają liczne badania naukowe, które dowiodły, że regularne spożywanie pieczarek ma korzystny wpływ na nasze zdrowie.
Pieczarki są również cennym źródłem witaminy D, która jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jest ona niezbędna do prawidłowego wchłaniania wapnia i fosforu, co ma bezpośredni wpływ na budowę kości.
Badania wykazały, że pieczarki są bogate w kwas foliowy, czyli witaminę B9. Kwas ten występuje w postaci tzw. folianów, które pełnią wiele ważnych funkcji w naszym ciele.
Pieczarki powinny być regularnie spożywane przez osoby borykające się z problemem wysokiego poziomu złego cholesterolu (LDL). Badania dowiodły, że regularne spożywanie pieczarek przyczynia się do obniżenia tego parametru.