Stosowanie cukru jako środka słodzącego w napojach każdego dnia może prowadzić do podwyższenia zagrożenia wystąpienia chorób serca oraz udaru u płci żeńskiej.
Jak wykazały badania zamieszczone w magazynie Journal of American Heart Association, kobiety, które konsumują co najmniej jeden słodzony napój dziennie, mają o 19% większe ryzyko rozwoju schorzeń układu krążenia w porównaniu z kobietami, które rzadko lub wcale nie piją takich napojów. W kategorię słodzonych napojów wlicza się soki owocowe, napoje energetyczne i sportowe, typowe bezalkoholowe płyny (nie dietetyczne), butelkowane wody z dodatkiem cukru, herbaty oraz kawy ze słodzikiem.
Analizując dane dotyczące 106 178 kobiet przez okres 20 lat, badacze doszli do wniosku, że prawdopodobieństwo wystąpienia choroby układu krążenia różni się w zależności od rodzaju spożywanego napoju. Na przykład, pacjentki, które codziennie spożywały jeden lub więcej słodzonych soków owocowych miały aż o 42% większe ryzyko wystąpienia chorób serca. Podobnie, zagrożenie to wzrastało o 23% dla osób pijących codziennie napoje gazuowane w porównaniu do tych, które unikały słodzonych napojów.
Generalnie rzecz ujmując, kobiety spożywające przynajmniej jeden słodzony napój dziennie były o 26% bardziej narażone na potrzebę wykonania procedur medycznych takich jak angioplastyka w celu odblokowania niedrożnych tętnic. Dodatkowo, ryzyko udaru zwiększało się u nich o 21%.
Wedle Cheryl Anderson z University of California San Diego, która przeprowadziła badanie, wyniki sugerują, że cukier może na wiele sposobów podwyższać ryzyko chorób układu krążenia. Znacząco zwiększa stężenie glukozy i insuliny we krwi, co może prowadzić do wzrostu apetytu i w konsekwencji nadwagi, będącej głównym czynnikiem ryzyka wystąpienia schorzeń układu krążenia. Anderson dodaje również, że nadmierna ilość cukru we krwi jest powiązana ze stresem oksydacyjnym, stanem zapalnym, opornością na insulinę, niezdrowym profilem lipidowym oraz cukrzycą typu 2 – to wszystko przyczynia się do zwężania tętnic i ostatecznie do chorób serca.
Zgodnie z informacjami od American Heart Association, napoje słodzone cukrem to główne źródło cukrów dodanych do diety amerykańskiej. Typowa puszka sody o pojemności 12 uncji zawiera 130 kalorii i 8 łyżeczek (34g) cukru.
Jaką lekcję wynieść z tych badań? Zacznij doceniać czystą wodę, niesłodzoną mrożoną herbatę oraz inne napoje bez dodatku cukru.
Badanie pt. „Sugar-Sweetened Beverage Intake and Cardiovascular Disease Risk in the California Teachers Study” zostało opublikowane na łamach Journal of American Heart Association.